یکی از شایعترین بیماریهای دهان و دندان، پوسیدگی دندان است. این بیماری به علت تولید اسیدهای توسط میکروبهای حاضر در دهان ایجاد میشود، که منجر به آسیب به بافت دندان و تخریب مینای آن میگردد.
پوسیدگی دندان چیست ؟
وقتی مینای دندان، که سطح خارجی دندان است، دچار تخریب و آسیب میشود، این حالت را به عنوان پوسیدگی دندان مینامند. به طور خلاصه، پوسیدگی زمانی رخ میدهد که باکتریها و پلاک های روی دندان ، یک لایه مخرب و چسبانکی، را روی دندان تشکیل میدهند.
اگر مراقبت از دندان به موقع انجام نشود و به دکتر دندانپزشک مراجعه نشود، میکروبها از قند تغذیه کرده و به صورت پیوسته رشد میکنند. این باعث آسیب به لایههای زیرین دندان میشود و باعث عفونت میگردد.
پوسیدگی دندان به سوراخها و حفرههایی اطلاق میشود که روی دندان به وجود میآید، و اگر اقدامات لازم نکنند، این حفرهها عمیقتر میشوند و میتواند منجر به از بین رفتن کامل دندان شود.
بیشتر بخوانید: 5روش قطعی برای درمان پوسیدگی دندان
علت پوسیدگی دندان: در صورت تخریب مینای دندان و تشکیل پلاک روی دندان باعث پوسیدگی می شود.
فرآیند پوسیدگی دندان کودکان
رشد و تکثیر باکتریها در دهان عامل اصلی پوسیدگی دندان کودکان است. انباشت باکتریها باعث تولید اسیدهای مخرب در دهان میشود که به تدریج به مینای دندانها حمله کرده و فرآیند فرسایش سطح خارجی دندان را آغاز میکند. در کودکان، دندانهای جلویی به خصوص بیشتر از سایرین در معرض پوسیدگی قرار دارند.
در پوسیدگی دندان کودکان، اصلیترین علت پوسیدگی دندانها به شمار میآید بزاق و محیط دهان آلودهی کودک که به تشکیل پلاک دندانی میانجامد. این پلاکها در صورت عدم توجه و مراجعه به دکتر دندانپزشک، منجر به ایجاد انواع پوسیدگی دندان میشوند.
فرآیند پوسیدگی دندان کودکان: محیط دهانی آلوده ی کودک از مهم ترین علت پوسیدگی دندان کودکان است که باعث تشکیل پلاک می شود.
علت پوسیدگی دندان کودکان
عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، مصرف بیش از حد شیرینی و کربوهیدرات، خوردن و خواباندن کودک با شیشه شیر خشک یا آب میوه، عدم مراجعه به دکتر دندانپزشکی کودکان و چکاپ دندانها و نوشیدن آب بدون فلوراید یا حاوی مقادیر کم از فلوراید، ژنتیک، مفدار بزاق کمتر از حد معمول در افراد، انتقال بزاق آلوده از والدین یا دیگران به دهان کودک، و تغذیه نامناسب مادر در دوران بارداری، از عواملی هستند که میتوانند منجر به پوسیدگی دندانکودکان شوند.
علائم پوسیدگی دندان کودکان
پوسیدگی دندان کودکان، تغییر رنگ دندان یکی از نشانههای مهم پوسیدگی دندان جلو در کودکان است. مناطق پوسیده شده ابتدا به رنگ گچی ظاهر میشوند و به تدریج به رنگهای قهوهای و سیاه تغییر میکنند. بنابراین، با مشاهده کوچکترین پلاک سفید روی دندانها، بهتر است بلافاصله به دکتر ترمیم دندان مراجعه کرده تا روند پیشرفت پوسیدگی دندان کودکان متوقف شود.
در نظر گرفتهشده که تشخیص پوسیدگی دندان در کودکان سه ساله و کمتر از آن، در مراحل اولیه بسیار دشوار است، بهترین راه برای تشخیص به موقع، معاینه دورهای دندانها توسط دکتر دندانپزشکی عمومی است تا بهموقع با درمان شروع شود.
علائم و بهترین روش تشخیص پوسیدگی دندان: تغییر رنگ دندان ابتدا به رنگ گچی و سپس رنگ های قهوه ای و سیاه، معاینه ی دوره ای دندان ها توسط متخصص دندانپزشک عمومی
روشهای درمان پوسیدگی دندان کودکان
در صورتی که کودک شما دچار پوسیدگی دندان شده باشد، اقدام اولیه برای جلوگیری از پیشرفت آن، مراجعه به دندانپزشک کودکان است. از نکات مراقبت از دندان برای پیشگیری از پوسیدگی دندان درکودکان به موارد زیر میتوان اشاره کرد:
- فلورایدتراپی
- فیشور سیلانت تراپی
- روکش دندان شیری
- عصبکشی دندان شیری
- کشیدن دندان شیری
بیشتر بخوانید : دندان های شیری | پوسیدگی دندان شیری + ترمیم
روش های جلوگیری از پوسیدگی دندان کودک
برای پیشگیری از پوسیدگی دندان در کودکان، بهترین روشها عبارتند از:
- مراقبت مادر در دوران بارداری
- انتخاب شیشه شیر یا پستانک مناسب
- انتخاب شیر خشک مناسب
- تمیز کردن دندان و لثه از همان ابتدای رویش دندان نوزاد
- جلوگیری از خواباندن کودک با شیر یا غذا
- تشویق کودک به مسواک زدن
- اجتناب از مصرف آب میوه، نوشابه و شیر طعم دار به میزان زیاد به کودک
- مصرف آب حاوی فلوراید
- تشویق کودک به نوشیدن شیر یا آب با استفاده از لیوان از سن ۱۲ تا ۱۵ ماهگی
- محدود کردن مصرف غذاهای شیرین و چسبناک مانند آدامس، چیپس، آبنبات و غیره
- مراجعه به دندانپزشک قبل از یک سالگی
- پس از ۲ سالگی، نخ کشیدن دندانهای کودک
- استفاده از ظروف غذا و شیشه شیر مخصوص کودک برای جلوگیری از انتقال بزاق آلوده به دهان کودک
اقدام به این تدابیر، میتواند کمک کند تا دندانهای کودکان به خوبی حفظ شده و از پوسیدگی جلوگیری شود.