ترمیم دندان چیست؟ انواع مختلف ترمیم دندان در گرگان کدامند؟ پوسیدگی دندان آسیبی به دندان است که زمانی اتفاق می افتد که باکتری های مضر در دهان اسیدهایی بسازند که به مینای دندان حمله کنند. این امر می تواند منجر به سوراخ کوچکی در دندان شود. در نهایت با بی توجهی پوسیدگی شدیدتر شده و می تواند باعث ایجاد سوراخ بزرگ یا حتی تخریب کل دندان شود.
پوسیدگی دندان را می توان در این مرحله متوقف یا معکوس کرد. مینای دندان با استفاده از مواد معدنی بزاق و فلوراید خمیردندان یا منابع دیگر می تواند خود را ترمیم کند. اما اگر روند پوسیدگی دندان ادامه یابد، مواد معدنی بیشتری از بین می رود. ترمیم دندان در گرگان یکی از روش های رایج در جلوگیری از روند پوسیدگی دندان است .
ترمیم دندان در گرگان
در حال حاضر انواع مختلفی از مواد پرکننده برای ترمیم حفرهها وجود دارد، از جمله پرکنندههای رنگی دندان (کامپوزیت) و پرکنندههای نقرهای (آمالگام). مواد رزین کامپوزیت به طور فزایندهای برای پر کردن دندانها استفاده میشوند، زیرا بسیاری از افراد پرکردگیهای همرنگ دندان را ترجیح میدهند و به این دلیل که کامپوزیتها همچنان در حال بهبود هستند.
همچنین درمان هایی به نام روکش وجود دارد که برای ترمیم دندان های به شدت شکسته استفاده می شود. روکش ها را می توان از طلا یا فلزات دیگر، چینی یا فولاد ضد زنگ (معمولاً روی دندان های شیری استفاده می شود) ساخته شود. به طور کلی، پر کردن و روکش های دندان تا آخر عمر دوام نمی آورند.
برای درمان پوسیدگی دندان دندانپزشک بخش های پوسیده دندانتان را برمی دارد و سپس سوراخ ایجاد شده را با مواد پر کننده مخصوصی، پر می کند تا قدرت و علمکرد دندان حفظ شود. پر کردن دندان برای ترمیم ترک خوردگی و شکستگیها نیز انجام می شود. همچنین برای ترمیم دندانهایی که خیلی ساییده شده اند مثلا در دندان قروچه شدید، از مواد پر کننده استفاده می شود. البته اگر خرابی دندان زیاد باشد از روکش دندان استفاده می شود.
از چه موادی برای پر کردن در گرگان استفاده می شود؟
امروزه مواد مختلفی برای پر کردن دندان استفاده می شود. دندان ها را می توان با طلا، سرامیک (پورسلین)، آمالگام (نقره ای رنگ)، پلاستیک همرنگ دندان و یا رزین کامپوزیت پر کرد. همچنین موادی وجود دارد که حاوی ذرات شیشه است و به یونومر شیشه یا گلس یونومر شناخته می شود و بسیار شبیه رزین کامپوزیت کار می شود.
ترمیم دندان با طلا ریخته گری: پرکننده ای است که از طلا ساخته شده و دارای مزایای متعددی است. این پرکننده 4000 سال است که در دندانپزشکی مورد استفاده قرار می گیرد و یکی از اولین ابزارهای پرکردن دندان است.
مزایا: پر کردن طلا بادوام است و می تواند 10 تا 15 سال دوام بیاورد. به اندازه کافی قوی است که بتواند نیروهای جویدن شما را به خوبی تحمل کند.
معایب: به طور طبیعی، پر کردن طلا گران است حتی اگر فقط مقدار کمی از طلا استفاده شود. این می تواند تا 10 برابر بیشتر از چیزی مانند آمالگام یا رزین کامپوزیت قیمت داشته باشد.
پرکننده های نقره (آمالگام): آمالگام نه تنها از نقره بلکه از از مواد مختلف تشکیل شده است. جیوه ماده پایه ای است که برای مخلوط کردن مس، روی، قلع و نقره با هم استفاده می شود تا این پرکننده آشنا را تشکیل دهد که به دلیل نگرانی در مورد مسمومیت با جیوه از بین رفته است.
مزایا: ترمیم دندان با آمالگام تقریباً به اندازه طلا بادوام است و می تواند 10 تا 15 سال یا حتی یک عمر دوام بیاورد. بیشتر از پر کردن های کامپوزیت دوام می آورد. به اندازه کافی قوی است که در برابر نیروهای نیش و جویدن دندان های آسیاب شما مقاومت کند. همچنین نسبت به پرکننده های کامپوزیت و قطعا پرکننده های طلا ارزان تر است، احتمالا ارزان ترین گزینه موجود است. به دلیل استحکام و دوام، ترجیحاً برای دندان های عقب به جای دندان های جلو استفاده می شود.
معایب: بسیاری از بیماران از زیبایی شناسی پرکننده های نقره و عدم تلفیق آن با رنگ دندان های طبیعی بیزارند. به همین دلیل است که معمولاً روی دندانهای عقب یا دندانهای آسیاب قرار میگیرد که هنگام لبخند زدن قابل مشاهده نیستند. علاوه بر این، برای قرار دادن این پرکردن ها، قسمت های سالم دندان باید برداشته و از بین برود تا آمالگام بهتر به سوراخ یا ترک دندان بچسبد.
ترمیم دندان با کامپوزیت های همرنگ دندان: یک ماده رزین کامپوزیت که می تواند با نور خاصی تغییر شکل داده و پخته شود، برای پر کردن شکاف ها و سوراخ های دندان در حالی که با بقیه دندان ترکیب می شود، بکار می رود.
مزایا: پر کردن کامپوزیت با رنگ و سایه دندان های طبیعی مطابقت دارد. آنها به ویژه برای استفاده در قسمت های قابل مشاهده دندان مانند دندان های ثنایا، دندان نیش و چند آسیاب اول مفید هستند. علاوه بر این، آنها می توانند از نظر شیمیایی به ساختار دندان بچسبند، که پشتیبانی بیشتری از چسبندگی ایجاد می کند که شما از پرکردگی های طلا و نقره دریافت نمی کنید. همچنین به دلیل تطبیق پذیری آن شناخته شده است.
معایب: پرکننده های کامپوزیت راحت تر از آمالگام فرسوده می شوند. آنها احتمالاً 10 تا 15 سال دوام نخواهند آورد – بیش از 5 سال یا زودتر بسته به شدت پوسیدگی. آنها همچنین تحت فشار گاز گرفتن و جویدن هنگام غذا خوردن راحت تر می شکنند. اگر مرتب ناخن های خود را می جوید یا مغزهای کراکر می خورید، احتمال خراب شدن این مواد پر می شود.
حفرههای بزرگتر معمولاً باعث میشوند که این پر کردن بیرون بیاید و نتواند به بقیه دندان بچسبد یا به آن بچسبد. در مورد زمان صندلی یا طول ویزیت دندانپزشکی، معمولاً 20 دقیقه بیشتر از قرار دادن پرکننده های آمالگام طول می کشد. این به این دلیل است که رزین کامپوزیت یکی پس از دیگری اعمال می شود و هر لایه با نور خاصی پخت می شود. در ازای زیبایی و تطبیق پذیری برتر، نسبت به سایر انواع پرکننده شکننده تر است.
مراحل ترمیم دندان در گرگان چگونه است؟
در اینجا مراحل مربوط به ترمیم دندان گرگان آورده شده است:
- بی حسی: اولین مرحله در ترمیم دندان بی حسی است. دندانپزشک ابتدا بی حس کننده موضعی را از طریق تزریق به لثه شما تزریق می کند تا با پر شدن دندان آسیب دیده، ناحیه اطراف دندان شما نسبت به درد غیر حساس باشد.
- دریل کردن: در مرحله بعد، دندانپزشک معمولاً از مته برای برداشتن مواد پوسیده دندان استفاده میکند. دندانپزشک ممکن است به جای آن از لیزر یا ابزار سایشی نیز استفاده کند
- پروب و آزمایش: پس از آن، دندانپزشک شما باید دندان آسیب دیده و حفره یا آسیب آن را آزمایش یا کاوش کند تا بداند آیا تمام مواد پوسیده برداشته شده است یا خیر. پس از اینکه فقط قسمت های سالم دندان باقی ماند، متخصص دندانپزشکی شما فضای از دست رفته را برای پر کردن دندان آماده می کند.
- تمیز کردن: اولین کاری که دندانپزشک انجام می دهد این است که فضای پر شده را تمیز کند. این به منظور از بین بردن باکتری ها و باقی مانده از حفره یا ترک های دندان آسیب دیده است. از شما خواسته میشود که آن را بیرون بیاورید تا از آلوده کردن باکتریها به سیستم گوارشی یا آسیب رساندن به جریان خون جلوگیری کنید.
- لاینر: اگر پوسیدگی دندان تا ریشه رسیده باشد، عصب باید محافظت شود تا از التهاب جلوگیری شود. در چنین مواردی، دندانپزشک ممکن است آستر ساخته شده از رزین کامپوزیت یا گلاس آینومر را قرار دهد که از تماس عصب محافظت می کند. اگر ملتهب شده باشد، ممکن است عمل کانال ریشه انجام شود و ممکن است دندان تراشیده شود تا روی تاج قرار گیرد.
- پرکردن: پس از اینکه ناحیه به طور مناسب زبری و تمیز شد، سپس پرکردگی در دندان شما قرار می گیرد. گاهی اوقات، نوری روی پرکننده می تابد تا سریعتر آن را سفت کند، اما بستگی به مواد دارد. مجبور می شوید کاغذ سنباده را گاز بگیرید تا مواد پر شود. دندانپزشک پس از قرار دادن پرکردن روی دندان شما پولیش می دهد و آن را تمام می کند.
همچنین در صورتی که دندانپزشک از ترمیم دندان با مواد همرنگ دندان روی دندان های شما استفاده کند، مراحل دیگری نیز برای تکمیل این روش انجام می شود.
کاربرد پرکننده چندلایه:
مواد همرنگ دندان پس از برداشتن قسمت های پوسیده دندان شما و پاکسازی ناحیه به صورت لایه لایه اعمال می شود. این تضمین می کند که پر کردن به راحتی بیرون نمی آید.
- نور مخصوص: نور مخصوص فوق الذکر به رزین کامپوزیت تابیده می شود تا پس از اعمال هر لایه، پرکننده سفت یا سخت شود. بنابراین برنامه کاربردی است و نور دوباره و دوباره می درخشد.
- شکل دادن به پر کردن رزین کامپوزیت: پس از اینکه در نهایت کل فرآیند رزین چند لایه انجام شد، دندانپزشک از ابزار خود برای دستکاری مواد کامپوزیت به شکل مناسب استفاده می کند.
- حذف مواد اضافی: ممکن است از مته یا کاغذ سنباده برای بریدن مواد اضافی استفاده شود. از شما خواسته می شود قبل از اینکه مواد پر شده به این ترتیب تراشیده شود، گاز بگیرید و تعیین کنید که آیا نیش شما تغییر کرده است یا خیر.
- پولیش و تکمیل: فرآیند نهایی ترمیم عمدتاً شامل صیقل دادن پرکردگی همرنگ دندان است تا زمانی که با بقیه مینای دندان مطابقت داشته باشد و در صورت انجام همه چیز عملاً نامرئی باشد.
کدام نوع پر کردندندان برای من بهتر است؟
موقعیت و گستردگی پوسیدگی دندان، هزینه درمان و بودجه شما و توصیه های دندان پزشک تعیین کننده بهترین نوع پرکردن دندان برای شما است.
از کجا بدانیم دندانمان باید پر شود؟
معمولاً دندان درد شایعترین علامت نیاز به پر کردن دندان است اما اگر میخواهید پیش از این که دندان تا این حد تخریب شود به داد آن برسید، بهتر است به علائم دیگری مانند حساسیت دندان به سرما یا گرما یا فشار نیز توجه کنید. اگر درد تیر کشنده یا ناگهانی در هنگام جویدن غذا تجربه میکنید، ممکن است نیاز به پر کردن دندان داشته باشید. البته اگر به درد و حساسیت دندانتان بی توجه باشید، احتمال خرابی و پوسیدگی ریشه های دندان زیاد می شود و باید قبل از پر کردن، عصب کشی نیز انجام شود.
- علائم هشدار دهنده نیاز به پر کردن دندان
- ایجاد لکه های تیره در دندان
- ایجاد سوراخی در دندان که می توانید آن را با چشم ببینید یا با زبان حس کنید.
- گیر کردن غذا بین برخی دندان ها که دائماً اتفاق می افتد.
- هنگام نخ دندان کشیدن بعضی از بخشهای دهان خیلی درد می گیرد.
- شکستگی، لب پرشدگی یا زبری و تیزی برخی سطوح دندان.
- لق شدن یا شکستن یا به سر رسیدن عمر پرکردگی قدیمی.
از دندانی که پر شده چگونه مراقبت کنیم؟
برای افزایش دوام ترمیم دندان، مهمترین چیزی که باید رعایت کنید حفظ بهداشت دهان به روش صحیح است. همچنین باید حداقل سالی یک بار برای معاینه و چکاپ و در صورت نیاز تمیز کاری و جرمگیری به دندانپزشک مراجعه کنید.
حتما همیشه از خمیر دندان حاوی فلوراید استفاده کنید و روزی دو بار مسواک بزنید. هر روز باید نخ دندان بکشید. می توانید روزی یک مرتبه با دهان شویه دهان خود را تمیز کنید تا احتمال پوسیدگی دندان کاهش یابد.
در صورتی که دندان پزشک به پوسیدگی پنهان در دندان شما مشکوک باشد، عکس دندان می گیرد تا وضعیت دندان کامل مشخص شود. در صورت توصیه دندانپزشک به پرکردن دندان، حتما این کار را به موقع انجام بدهید.
اگر دندانتان خیلی حساس است یا احساس میکنید لبه های آن تیز شده است یا اگر پر کردگی دندان ترک خورده است، هر چه سریعتر به دندانپزشک مراجعه کنید.
در چه صورت باید پرکردگی دندان را عوض کنیم؟
دلایل زیادی برای عوض کردن پر کردگی دندان وجود دارد. در بیشتر موارد علت آن استهلاک روزمره و گذر زمان است. هنگامی که با دندان های تان غذا می جوید، پر کردگی دندان دائماً تحت فشار قرار می گیرد. به مرور زمان این فشارها باعث ایجاد ترک هایی در پرکردگی یا جدا شدن آن از دندان (و نفوذ باکتری ها به دندان) و یا در آمدن آن می شود.
به هر روی اگر دیگر ترمیم دندان نمی تواند از دندان آسیب دیده شما محافظت کند، باید سریع تر آن را عوض کنید. چون این موقعیت برای باکتریها فرصت مناسبی است تا به بخشهایی از دندان نفوذ کنند که مسواک به آنها دسترسی ندارد. در نتیجه به راحتی آنجا تکثیر میشوند و از ذرات غذایی که وارد این ناحیه شده اند تغذیه می کنند. این وضعیت باعث بروز پوسیدگی در دندان می شود. اگر پر کردگی کامپوزیت دارید طبیعی است که پس از مدتی تغییر رنگ پیدا می کند. بنابراین اگر زیبایی دندان برایتان مهم باشد ممکن است مجبور به ترمیم یا تعویض آن شوید.